Skip Navigation Links

Професора ХДУ обрано членом-кореспондентом НАН

Важлива і знакова подія для Херсонського державного університету – професора Херсонського державного університету обрано членом-кореспондентом Національна академія наук України (НАН).

26 квітня 2024 р.

"Вітаємо доктора біологічних наук, професора, заслуженого працівника освіти України Олександра Ходосовцева з цим визначним досягненням. Вперше науковця, який працює в херсонському університеті, обрано членом-кореспондентом Національної академії наук України!

До речі, феноменальними є й результати голосування: 321 «за», 1 «проти», 9 «утримались». Це надвисокий рівень довіри та оцінка внеску нашого колеги у розвиток науки з боку наукової спільноти України! Пишаємось та бажаємо нових досягнень!", – привітав науковця ректор ХДУ Олександр Співаковський.

Олександр Ходосовцев – випускник Херсонського державного університету, а нині доктор біологічних наук, професор кафедри ботаніки Херсонського державного університету, лауреат Премії Кабінету Міністрів України, заслужений працівник освіти України.

Олександр Ходосовцев працює в Херсонському державному університеті з 1996 року. Пройшов шлях від викладача до професора, займав посади завідувача кафедри ботаніки, декана факультету та ректора університету. Зараз працює професором кафедри ботаніки. Автор понад 300 наукових публікацій, серед яких: 14 монографій, 3 підручники, 2 навчальні посібники, 145 статей у наукових журналах, зокрема 33 статі в закордонних виданнях, 5 авторських свідоцтва, 1 патент. За останні 5 років написав 5 монографій, 1 підручник, 40 статей у наукових журналах. Підготував 4 кандидатів наук. Керував 4 міжнародними, 5 фундаментальними проєктами та 17 госпдоговірними тематиками,

Фахівець у галузі мікології, дослідження з таксономії, синтаксономії, різноманіття та екології лишайників та ліхенофільних грибів. Описав 28 нових для науки видів та один рід, один новий для науки союз та 15 нових асоціацій, знайшов 446 нових для України видів лишайників та ліхенофільних грибів (21% від видового складу  України), один з засновників та головний редактор Чорноморського ботанічного журналу (видається з 2005 року), фундатор ліхенологічного гербарію Херсонського державного університету (14 600 зразків), засновник двох наукових лабораторій в Херсонському державному університеті (біорізноманіття та екологічного моніторингу – 1998 рік та молекулярної біології – 2014 рік), керівник наукових колективів зі створення Національних природних парків «Олешківські піски» та «Нижньодніпровський».

За кураторства професора Ходосовцева створено ліхенологічну гербарну колекцію Херсонського державного університету, яка нараховує понад 14000 інсерованих зразків (понад 100 типових зразків) і є другим ліхенологічним гербарієм за кількісними та якісними показниками в Україні. Самец ю колекцію було евакуйовано з Херсону до Івано-Франківська.

Багато уваги професор приділяє популяризації науки в Україні. За час науково-педагогічної діяльності підготував чотирьох кандидатів біологічних наук зі спеціальності мікологія.

Пресцентр ХДУ

 

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу